Policija

= 885 —

мантије, а сви оборужани револворима. Та је младеначка чета оптужена ради седамдесет злочина већином провалних крађа. Провале су извађали редовно одмах након изласка из кинан на власт онако, како су видили у детективским и криминалним кинематографским представама, које су сваки дан полазили. Самом случају имаде се захвалити, што нису уморили, како су били наканили, двоје стараца, јер нису могли провалити врата. Сви су признали, да су радили под упливом кинематографских представа.

Полиција у шпањолском граду Ла Церуна ухватила је страшну чету „сатан“. Ова чета састоји из недорасле деце иснод дванаест годива. Сви чланови те чете или су сирочад или запуштена деца, а научили су из филмова. како да се организирају и како да поступају код провалних крађа. Ова деца-провалници показала су одлучност и хладнокрвност одраслих људи, те су пред судом настојала доказати, како су спретна и неустрашива,

Ради тога је преко потребно, да се забрани младежи иснод шеснаест година полазак кина за одрасле. Али у другу руку ваља младежи омогућити, да полази моралне, узгојнег и образоване филмове, које је цензурирала посебна комисија. У Невшателу у Швајцарској имаду представе за младеж да се држе послије подне и не смију трајати дуље од једнога сата.

Предлози: 1.) Нека се забрани излагање публици илустрација, огласа, гравира итд. који вређају морал, те су кадри да подстрекавају младеж на неваљалост и корупцију или су ошште штетни по младеначку ћудоредност.

2.) Нека се оствари међународни споразум у ту сврху, да се сачува младеж од деморализаторског кина. |

Трећи је извештај /. Е. М/при!, секретара друштва „Рафћидег5“ и Пебгони Масћ,

Најбоље средство борбе против неморалног кина и слика јест подука младежи у пучким и средњим школама о томе, како се производе неморалне слике и филмови, јер знање је моћ.

Добро би било младежи у кратко предочити животопис филмских величина и плаће, које убиру. Када буде младеж у то упућена, проћи ће је одушевљење за те величине. Гола истива о филмској индустрији доказат ће младежи, да је та индуструја тако ниска и лоша, да ће бити принуђена да од-