Policija

267 —

никада не ће поћи улицом, у којој се налази кино. Једно време се је одржао, када је изашао из поправилишта; али га је једнога дана ухватила стара жеља и он је по подне и на вечер посетио три кина, потрошивши новац, што га је добио од оца да купи ствари, те се те ноћи није више вратио кући — пошао поново по злу.

једно градско дете било је у кинематографској представи у малом 'провинцијском граду, у којој се радило на том, да се црнцу прореже желудац, да се извади дијамант, који је црнац прогутао, да га се домогне. Та је операција јако дело- | вала на машту дечака. Још исте вечери састао је 24 годишњу учитељицу, која је носила на пошту лист, а које он није познавао. Без сваког повода и разлога забоде јој нож у срце тако, да је наскоро умрла.

Дечак од 13 година био у кину, у коме је видео предетаву о једној девојчици, која је од жалости, јер ју је изгрдила мајка, скочила у воду била спашена, те је наступила као певачица и била слављена свуда. Вративши се дечак из кина кући, изгрди га отац, јер је против његове забране отишао у кино, он побегне из куће, скочи у море, а јер га није имао ко да спаси, утопи се и извуку га неколико недеља после мртва из мора.

Није ни могуће, да коруптивни филм делује иначе него коруптивно. Како гледалац види атмосферу греха и злочина у сненерији луксуза, не само да у њега ишчезава гроза пред грехом, већ се дапаче порађа жеља, да и он тако ради.

Зар је могуће, да не погодују аборту филмови, у којим се абортус приказује као дело, које се изводи лако и брво без последица и дозвољава задовољење изванбрачне полне пожуде по вољи. Не треба да буде човек велики психолог, да констатује, како погубно делују овакве преставе на младе заљубљене парове, који их гледају у тами. Слабо повнаду своје срце они, који на све ово одговарају: све су ствари чисте ономе, који је чист. Када се оно, што је по божјим и људским законима неваљало, приказује као добро и ваљано, онда се руши морална спознаја код оних, који нису чврсти, те их се подстрекава на имитацију. Већ сама бруталност филма делује ногибељно на децу и младеж.