Policija

— 437 —

листа и у општинама, што је увек штетно не само по општинске интересе, већ и по парламентаризам. На спровођењу једне партијске управе од врха до дна никад није почивао један добар парламентаризам. У осталом и сам систем до данас није дао резултате, који су се очекивали. Наш се народ "у општинама ипак више опредељивао по својим локалним интересима и приликама, него страначки. Отуда је дошло, да у последње време Министри Унутр. Послова више и не објављују резултате општинских избора, пошто се у неколико прилика утврдило, да су ти извештаји о резултатима општинских избора били проста нагаћања.

Нама изгледа, да би се могао усвојити француски изборни систом, који се одликује идеалном простотом. Бирајући само општински одбор уз учешће свију бирача једне општине, а потом председника и кметове, из средине одбора од стране самог одбора, ми би смо себи уштедили изборну галаму око састава истина једноставних кандидатских места, али у којима морају бити председник, кметови и одборници особено кандидовани. једино би се с обзиром на недовољну писменост нашег народа морао наћи један сходнији начин за сам избор општинских часника у седници општинског одбора.

Напослетку требало би из француског закона усвојити одредбе, по којима мандат општинског одбора престаје по самом закону на крају одређеног периода за нове изборе, а мандат председника и кметова траје само до инсталације новог одбора, који се инсталира одмах после неколико дана од прокламовања регултата избора.

Ако бисмо у овоме погледу усвојили одредбе француског закона, од тога би било очевидне користи. У општинама отпала би многа трења и гложења, а Државни Савет би се опростио многих излишних жалба. Истива у Француској избор новог општинског одбора, приликом [редовних четворогодишњих избора, врши се ипак под владом старог председника општине јер он са кметовима, према чл. 81 закона и ако је одбору, из кога су они поникли. истекао рок на крају периода, задржавају своје мандате зош неки дан до инсталације новог одбора, када се обично врши и нов избор председника и кме"това. Али код нас, по нашем мишљењу требало би ускратити и то, да у опште нов избор одбора врши дотадашња оп-