Policija

Е —- 498 —

штинска управа. За овај циљ трабало би из средине дотадашњег одбора изабрати вршиоце дужности предселника и кметова, чија би главна дужност била спровођење избора новог општинског одбора.

3: Једна од најважнијих разлика између нашег и француског система организације општинске власти је у томе, што по нашем систему власт у општини не припада само једном лицу као у Француској, већ једном колегијуму. Тај колегијум или општински суд, како га наш закон зове, по чл. 88 сачињавају у главноме 4 лица: председник, два кмета и деловођа. Само име овог колегијума казује, да он има поред осталих и судске надлежности. Али те надлежности саме по себи не оправдавају довољно службено име овог колегијума.

Атрибуције овог колегијума побројане су у главноме у чл, 94, 95 и 97 закона о општинама, али технички ове одредбе нису обрађене како треба зато, што законодавац изгледа није био на чисто са природом саме општине и њене власти, На пример по нашем закону полиција долази у ред послова од претежно општег интереса што, по нашем мишљењу, треба да остане и даље. Али тај њен карактер у чл, 95 обележен је на један мало незгодан начин речима: „Општински суд, као полицијска и државна управна власт, врши ове послове“, што није на свом месту. Да је полиција једна од првокласних пренесених послова. наш закон је то могао истаћи на други начин као и у сходним одредбама о самом надзору државне власти.

У нашем закону у опште није тако доследно и јасно спроведена разлика између делокруга чисто самоуправних послова и делокруга пренесених послова, због чега и одребе о надзору државне власти и казнама дају исту слику. Ту има чак и одредаба, које чудно одударају од самоуправног принципа, који је у закону изрично постављен (чл. 3 и 94), а доследно спроведен само код избора општинског часништва.

Напослетку што се тиче саме организације општинске власти у форми једног колегијума ми сматрамо, да би ту форму, с обзиром на наше прилике, ваљало и даље задр-

жати као целисходнију. Желети је само, да се по могућству што пре од тога колегијума одузму оне чисто судске атри-