Policija

— 596 —

на расправу Министарству Унутрашњих Дела, Ништа више, Да би било начисто о чему се ради, — изложићемо важније случајеве државинских спорова. Њих имамо:

а) Државински спорови везани са самовлашћем, предвиђени 8. 375 а каз. зак. Извиђа их и расправља полициска власт. Одлуке расматрају Првостепени Судови.

_ 6) Дожавински спорови о којима се говори у 5. 466 односно ХУШ. глава грађ. суд. пост. — Расправљају их, по ивречном наређењу закона — 58. 461, 463, 464 и 466 грађ. суд пост. у вези упута Министра Унутрашњих Дела од 19. У.-1891. год. П,Бр. 8150, — полицијске власти. Расматрају више надзорне власти,

в) Државински сворови у смислу 8 201. и 5 208 грађанског закона.)

г) Државински спорови масеног имања, о чему говори допуна чл. 2. неспорних правила која гласи: „али ако би се појавило питање о томе, ко ће држати и уживати ствар за време расправе код судије за неспорна дела или надлежног првостепеног суда о праву на њу. — Судија за ванпарнична дела ће решавати ко ће спорну ствар држати и да ли ће је држалац и уживати или се о њој само старати и приходе доносити Суду до коначне расправе“ — допуна од 28-11922. год. Бр. 9700.

д) Државински спорови у случајевима 55 301-304 кривичног судског поступка. Расправља их иследник озносно суд.

Ово су само типичне групе случајева расправе државинских спорова. Овим нису искључени и остали поједини специјални случајеви државинских спорова, који се могу појавити у пракси, са особеном надлежношћу за расправу, као н. пр, случај расправе државинског спора о уживању покретних ствари појединих супружника, кад се између њих води бракоразводна парница, у ком је случају надлежни суд, по нахођењу Државног Савета (види М. Вукићевић: Збирка одлука Државног Савета, стр. 147).

О надлежности за расправу државинских спорова пода, т, д, не може бити никаквог спора. Питање је само о расправи

#) За ове спорове проф. г. Ж. Перић вели, да спадају у надлежност

жако полицијских тако и општинских власти. — Види штампана предавања: Стварно право стр.: 13.