Policija

=— 597 —

државинских спорова означених у алинеји под 6, и в, који су једино долазили на расправу Министарству.

П. „Полицијска власт, у колико се тиче грађанског закона, при интервенцијама у државинским споровима не дејствује као помоћни органи судски, него баш као полициска власт. У интересу јавне безбедности и мирног поретка она има да очува затечено стање, она је дужна, као полицијска власт, да заштити фактичку државину, док суд не пресуди — 5 202 грађ. зак“ — вели г. Р.

Ми смо у предњем одељку нагласили, да је овде реч о расправи државинских спорова из 55 201. и 208. грађанског закона, дакле, било у циљу одклањања узнемиравања државине (тега сшт генпепде роззезвјол!а) било због повраћаја изгубљене државиле (пега сшт гесирегапде роззезвјот5), и 5 466: грађ. суд. пост. — без икаквог примесе кривичног елемента. Јер ти су спорови једино и пролазили кроз Министарство и изазвали ову полемику.

1. Полициска власт, према природи свог задатка, узимајући је овде као нарочиту врсту управне делатности која се јавља у нарочитој форми: заповешћу и принудом и са нарочитим циљем одбране нарушавања јавног поретка — није у опште надлежна за расправу ових спорова. ;

Државински однос спада у ред приватноправних односа. За заштиту ових односа полиција по природи свог задатка није позвана.

Полиција има задатак штитати јавно право, јавни ред и јавну безбелност, — вели проф. Ејешег у делу: 5 ићнопез. а. дешзсћеп Уегма ипозгесће стр. 368).

И Апзсћи!; означава као задатак полиције одбрану од опасности и нереда који прете јавном праву, јавној безбедности и јавном реду. — .у делу Ронтеј, стр. 12. |

Проф. Најфзсћек, расправљајући о границама полициске власти, вели: „у корист приватних интереса полиција не интервенише“ — у делу: Гп5инНопез 4. дешвсћеп и. ртеиз5зсћеп МегмаНипозгесћ, стр. 146.

Проф. Козјп, расправљајући исто питање, о границама полициске власти, вели: Полиција је позвана за заштиту приватних права само тада: