Policija

— 599 —

Ови државински спорови чисто су грађански спорови. Расправљају се на основу прописа грађанског закона и грађанског судског поступка без икакве примесе кривичног закона и Полициске Уредбе. О томе најбоље сведочи архива Инспекторског Оделења у којој се налази маса таквих спорова. Обиље таквих примера пружају: Збирка Одлука Државног Савета од. М. Вукићевића и предратна издања Полициског Гласника.

За ово наше тврђење пружа нам врло леп прилог и рад г. М. Јовгновића, председника Касације: „О државини“, у коме се вели:

„Врло често државину треба заштитити и онда кад тога самовлашћа нема, или се оно бар не може да утврди. То су онда две државине, једна против друге, садашња и ранија, од којих се ниједна не јавља као самовлашће, те треба утврдити која је од њих јача, преча, боља“ (стр. 85).

Овде нам, у извесном смислу може користити природа заштите која се указује државини ове врсте по аустриском закону. Ово нарочито с тога што прописи 5 85. 201 и 208 грађ закона имају свој извор тамо. У осталом слични узроци производе и слична дејства. За Хрватску и Славонију заведен је поступак за заштиту државинских спорова законом од 8. Свибња 1890. г. По њему расправа је чисто грађанска. Одређује се рочиште и остало по нарочитом парничном грађан. поступку. Одкуда се сада код нас у ту расправу може уносити нешто друго, до само оно што одговара самој правној природи односа који је у спору, без обзира на то која власт расправља.

3). г. Р. оспорава да се управ-полиц. власт јавља у овим споровима као помоћни орган судски

Против таквог тврђења говоре ова факта:

а) Што је управна власт, у овој улови и са таквим карактером, радила до данас ове спорове па их и данас ради.

6) Касациони Суд у одлуци од 6. Х1-1919 год. Бр. 50 вели: „Државински спорови несумњиво иду у домен судске власти и код нас полициске власти расправљајући их ту раде као органи судски“.

в) То је још јасније истакнуто и у овој начелној одлуци опште Седнице Касацационог Суда: „......да учине у опште јавној каси оне власти, која врши судске послове или је по природи својих послова помагач суду у његовом раду па до-