Policija

606 —

некле и судска власт а шакав карактер имају код нас полициске власти“. (Одлука од 10-1-1907 год. Мо 788.)

г) Карактер помоћног органа Судског види се и из ове одлуке Опште Седнице Касационнг Суда: „........ .за то полициска власт као помоћни орган Судау овој ствари. (Начелна одлука О. С. Касационог Суда од 19- У -1920. год. Бр. 5013)

д) „Наравно, да и спорови државински, како је државина. као правни појам приватноправна установа, долазе у домен судске власти, али полициске власти радећи у многим чисто судским функцијама, јављају се нарочите у нас као орган Судске власти при тим пословима“ (г. М. Јовановић у нав.. делу, стр. 84.)

5) Најзад, проф. А Ђорђевић вели: „По правилу полициске су власти органи управне власти, која је начелно огвојена од судске власти; но, по изузетку. полициске власти учесшвују у неколико у вршењу грађанског правосуђа, и у толико само оне се појављују као помоћни органи у грађанској процедури“ (Теорија грађанског судског поступка ст. 40.)

Ту се именују сви ти случајеви и одговарајући прописи грађанског судског поступка, па међу осталима и 5 466

Ван сваког спора, реч нашег највишег суда и наведених правних писаца биће пресудна у овом питању.

Пошто смо утврдили сам карактер Управно-Полициске Власти у овом погледу, дакле да ради као помоћни орган суда, лако нам је утврдити и оно што је већ само по себи логична законска конзеквенца тога, да она расправља те спорове као судећа власт.

То се види из следећег:

1). Да би доказао како управна власт ту ради једино као полициска а не судећа, г. Р. указује на 8. 202. грађанског закона, по коме она има само „да очува затечено стање-фактичну државину.“

Ни то није тачно. Управно-полициска власт ради ту не као полицијска, већ као само као судећа, пошто друге власти за расправу чисто државинских спорова немамо. Њена је дужност да цени принесене доказе парничара о праву на државину опарниченог имања, и по оценџ да реши, ко је јачи а ко слабији у праву, па слабијега да упути на парницу а јачем да устући државину до решења спора.