Policija

— 606 —

потребног одуговлачења одступи надлежној власти, а у случају усменог тражења упутити га поменутој власти. У оба случаја на погибељ заинтересованих страна.

Овај закон не предвиђа могућност делегације надлежности једне другој управној власти. Према томе она у правилу није могућа, докле је могућа изузетно тј. ако осебени закон делегацију одређује за известан случај. Ни стварна помесна не може се споразумом заинтересованих страна ни основати ни изменити.

Изузеће управних органа заинтересовани немају права да траже ни са којих разлога, али закон управним органима ставља у тачно одређеним случајевима у дужност, да се уздрже од званичења и издејствују замену. То су случајеви широког сродства, тазбине, поочимства, посиновљена, туторства, пуномоћства, постојање оправдане сумње у њихову објективност и најзад, када решавају жалбе у предмету, у коме су било како му дрзгу учествовали при донашању ожалбеног решења. Само у случају када постоји погибељ у одуговлачењу. а немогуће је издејствовати замену, може управни орган предузети неодгодиве службене радње.

Странке пред управним властима. Закон дели заинтересоване странке на двоје: лица, која се само служе деловањем власти или на које се споменуто деловање односи, назива учесницима (Веће је). Са кога разлога и у ком циљу је покренута радња упр. власти није од важности за ограничавање појма „учесника“. Сваки захтев код неке управне власти "не само у сопственој већ и туђој или општој ствари, даје иницијатору положај учесника у управном поступку, у колико. само његови наводи смерају на то, да управна власт заузме неко становиште односно држање. Исто тако је и лице, које власт повуче у поступак по службеној дужности а да ни са које стране није за то стављен захтев, учесник у смислу закона, чим се оно, ма да оно о том ништа не зна, појави у акту управне власти, који се односи на неку управну ствар.

Лица, која учествују у поступку пред упрв. власти на основу неког права или по праву основног (правног) иншереса странке су. Тко према томе нема ни материјално ни формално правног захтева, него само фактичког интереса, није