Policija

— 607 —

странка у упр. поступку већ учесник. Свака странка је учесник, али није сваки учесник странка у упр. постулку.

Правна и радна способност учесника у упр. постунку просуђује се, ако у ком особеном закону није што друго предвиђено, по прописима грађ. права.

Пуномоћница и законски заступници учесника допуштени су, у кокико власт не тражи изречно њихов лични долазак, али се као пуномоћници не могу припуштати расправама они, који неовлашћено обављају заступања других у циљу при-_ вреде. Од захтева за формалну пуномоћ може упр. власт одустати, кад јој као заступници учесника дођу лица, позната јо] као чланови фамилије, намештеници или функционери разних организација, ако је опсеги садржај њиховог пуномоћства несумњив и власти познат. Неспособном без законитог заступника или неком одсутном може упр. власт на захтеви трошак заинтересоване странке затражити код среског суда постављење курашора. =

Ток поступка пред управним властима. Као и сви прописи овога закона тако а прописи о току поступка супсидијарне су природе. Они важе онда, у колико и кала 0с0беним законом нису предвиђени посебви (прописи за извршење односног закона.

Начелно упр. власт замеће поступак по службеној дужености увек, када посебни упр. прописи не одређују, да се то има учинити на предлог односно захтев приватног учесника. Сабирање за спровођење управног поступка потребног материјала врши приватни учесник само онда, када то закон изречно одређује. Иначе увек управна власт по службеној дужности.

Кад управна власт намерава да заметне поступак по службеној дужности мера пре тога да буле на чисто о том, да ли има основног повода за то и даљи је она формално и стварно надлежна да поступи по односној ствари. О начину како да одлучи о првом нема у закону изречних прописа, услед чега се та ствар препушта слободној оцени и нахођењу упр. власти. Предлог односно захтев заинтересованих лица. има да садржи тачно одређен предмет, јер о тачно неодређеним предлозима није управна власт дужна да замеће поступка. Предлози, молбе, пријаве, жалбе итд. могу се подно“