Policija

6

сити властима писмено или телеграфски, а према приликама и усмено. Телефонски начин изрично се не спомиње у закону али се то узима као усмена предаја. У закону се опширно говори о поступку при томе каоио могућннсти давања увиђаја у акте и узимању преписа служб. аката странкама, али не и обичним учесницима, што све зависи од допуштења шефа надлештва, против чије одлуке у том погледу правно средство није допуштено.

Стављени предлог односно захтев имају управне власти решити Иисмено, ако је то у управним прописима изречно одређено или заинтересована страна тражи писмено решење, Решење може да буде и телеграфско, када странка покрије трошкове.

Упр. власт овлашћена је позивати лица, која имају бо-· разиште у њеном подручју и када је њихов долазак пред упр, власт потребан. Онога, који није оправдано запречен да десђе може на долазак присилити или казнама или га присилно довести дати. Против позива односно присилног д,вода нема правног средства. О позиву лица која стоје у јавној служби или у служби предузећа, које служи јавном саобраћају, има се обавестити њихов претпостављени, да им може одредити замену. Војна лица имају да се позивају преко њихових команди. Позиви односно службена акта предају се поштом, по органима власти или преко општина Предаја мора да се каврши у стану, пословним или радним просторијама дотичнога, односно у њиховим канцеларијама. Изван тих просторија предузето достављање важи само онда, ако се дотично лице није успротивило да предувме акт. Када нема које од наведених просторија могу се служб. акти уручити тамо где се на дотичног наиђе. Када се не нађе у закону наведеним просторијама служб. акт се доставља намештеницима или члановима његове фамилије, које достављач познаје као: такове, Ако ни ти нису тамо, онда закуподавцима, који с њим станују у истој кући, ако се изјаве спремним да приме службени акт. Није ли предаја могућа ни тим начином, тада, ако се је службени акт имао поштом предати, предаје се путем надлежне поште. У свим другим случајевима има се предати општини „места, у коме се имала обавити предаја служб. актљ, а е