Policija

— 618 —

ломство сматра и као неморалан и као антисоцијалан акт Отуда и неопходност да. оно и даље остане као кривично. дело, које ће иу будуће повлачити кривично-правну санкцију. Ово толико пре што се оно у извесним крајевима нашега народа, као у Црној Гори, Херцеговини и т. д. сматра, не само као једно обично кривично дело, него и као један од најтежих злочина.

Што се пак тиче казне, налазимо да би требало остати при садашњем српском казненом закону, Т. ј. при казни са максимумом од године дана затвора с тим, да се изједначи одговорност мужа и жене за прељубу коју би једно од њих учинило с другим лицем. Тужбу треба условити разводом брака, али је не треба признати увређеном супругу са разлога већ напред речених, него, као у Пруској, дозволити држави да по службеној дужности казни браколомника као рушиоца породице и светиње породичног живота. Поред кривичне казне, налазимо, да би требало усвојити и факултативан губитак родитељске, односно старатељске власти у свима случајима кад би деци претила опасност по њихово морално и породично васпитање услед неуредног и развратног полног живота њихових родитеља, односно старатеља.

Но ако би се и даље хтело остати при систему прив. тужбе, онда ба требало установити могућност одустанка од ње само донде, докле суд није изрекао пресуду. Ово стога што је одустанак од тужбе оправдан само онда кад је учињен пре но што су на јавност изнесене све оне чињенице, које могу нарушити добар глас и углед дотичне породице. Међутим, чим све те ствари изађу на јавност, а то ће увек бити после наречене пресуде, интерес државе да казни учиниоца дела је претежнији, но интерес увређеног супруга да се истрага прекине. Осем тога, не би ни најмање одговарало угледу правосуђа ако би се допустило прив. тужиоцу да и после тога тренутка, кад је већ пресуђена ствар постала тако рећи јавна и општа, може располагати поступком.)

Најзад, установу одвојеног живота треба сасвим избацити, као једну посве застарелу и полутанску меру, која не одговара ни суштини брака ни потребама друштвеног живота.

1) Тако сертпдипа, 1, 278.