Policija

— 619 —

ЗЗато за грађане оних вероисповести, које уопште не дозво_„љавају развод брака, треба увести грађански брак и грађански

„раввод брака.") Д-р Илија М. Јелић.

ЖЕНА У ПОЛИЦИЈИ

Међу поремећајима у дру "твеном поретку и јавном реду заузима видно место проспштуција.

Има утописта који мисле да ће се проблем проститузције решити регулисањем полних односа према законској основи на коју се ослања брак. И ако нема ничег, што се по „моралној вредности може ставити изнад брака, немогуће је «саму религиозну везу у браку учинити толико меродавном да — помоћу ње вредност брака остане на својој недостатној висини и онда кад морална веза престане да спаја жену и мужа.

Као што односи брачних другова траже морални спој, "траже то и стални односи у опште. Ташо, где у полним од„носима нема извесне моралне подлоге почиње проституција.

Младост, нарочито младост жене, њезина је главна жртва, "Економска невоља прерано излажг жену напорима самоодржања. Њу, младу, брзо умара механизам позива и она у уживању "тражи надокнаде за расположења, изгубљена у једноличном раду. То обично пада у доба прве сексуалне дозрелости и она -се подаје еротичним заносима, а да често пута нема способтости да расуђује у чије руке пада. Нижу се разочарења, "огорчења, гоне је да тражи успехе у новим везама. Осећајност «се изопачује, жена постаје физички механизам — објект за троституцију.

Проституцију треба схватити као проблем људи, безлични, «са опустелом душом, у коју има да се унесу велике снаге, жоје ће се ту осетити и као уцепљене примати.

Нови путеви, којима се полази у сузбијању тог социјалног вала, све су одређенији, зло се не гони само као постојеће но и као будуће. Нови системи одају циљеве који теже да помоћу васпитања и економског обезбеђења обарају подлогу на којој

2) Друге напомене су казане приликом критичног излагања појединих „система.

3%