Policija

622

противника, обзиром на то што никако није савладана бојазат да ће жена у тој служби постати сурова, да ће и сама бити изложена страдањима. Но те се предрасуде све више губе: пред позитивним резултатима озбиљно схваћеног рада.

Велики је био и отпор против униформисања женске полиције, но савладан је потребом да се њезиним органима: да израз званичне мисије и прибави сигурност у ауторитету. И ако би дискретнији изглед жене у полицији симпатичнији био, и обзиром на свој узвишени задатак нипошто неби имао детективски карактер, униформа је отворила пут женској полицији у слојеве, где жена теже улази.

Женска полиција не носи оружје, јер би се то противило програму њезиног рада. У крајњем случају свиралица сигнализира потребу мушког колеге, који се брзо нађе у помоћи,. што се у осталом врло ретко тражи, јер како жене у полицији тврде: шактика и достојанствено држање најбоље је оружје. Оне признају да као у сваком почетном раду, и ту _има лутања и погрешака, но искуства отварају правце, који несумњиво воде добру. То потврђују и најновији извештаји о женској полицији граца Лајацига, где су енглеске методе надопуњене методама рада шведско- немачког „Ререапиа“ (старатељства) а чији је изврсни систем и код нас усвојен при оснивању Заштите Девојака, но лаичким извођењем. веома деформисан.

Зорка Јанковић

НАДЛЕЖНОСТ СРЕСКИХ ПОГЛАВАРА У ПОГЛЕДУ ЗАДРЖАВАЊА ОД ИЗВРШЕЊА ОДЛУКА СРЕСКИХ СКУПШТИНА.

Трговачко Удружење из Н. жалило се Министру Финансија против одобреног буџета среза Н. због тога, што је среска скупштина одлучила, да и окружна варош Н. плаћа срески прирез и учествује у сношењу терета среза на чијој се територији варош Н. налази.

Спроводећи жалбу Министарству Финансија на решење, Велики Жупан тражио је, да се буџет обустави од извршења. и грађани вароши ослободе плаћање среског приреза.