Policija

— 621 —

«сваки град у Енглеској има женску полицију, чија је централа у Лондону. Ово корисно уређење пренето је из Енглеске у Немачку на окупирани териториј Келпа, Немачки извештаји говоре да је на тој зони прилив проституисаног елемента био "тако јак да је апарат полиције за морал пред њим управо збуњено застао. Енглеске власти увиделе су потребу појачања тог апарата и завеле систем женске полиције. Уз стручно "спремне Енглескиње радо ступаху у ту службу и немачке "жене, којима се признаје да су задатак изванредно добро „схватиле и извршиле,

Између полиције за морал, која је у тим земљама ратије постојала, и ново уређене женске полицајце одмах је повучена линија, која не само да јасно обележава основну гравлику тих апарата, но која и спречава да се њихове праксе једна у друга не сливају. Полиција за морал употребљује насилна средства која застрашавају и помоћу њих чува јавни

„ред. Женска полиција служи се мерама који спречавају и блаже страдања. Осетљиво строги систем полиције за морал «ствара огорчења, које одводе на ниже и све на ниже. Систем женске полиције има изразито старатељски карактер; он гради мисао за повратак у часни живот. Од полиције за морал по„срнули елеменат бежи — женској полицији он прибегава.

Делокруг женске полиције протеже се: |. на жене и девојке, П. на деџу оба спола. И то у случајевима: 1.) где "предстоји сумња да се особа одаје неморалном животу, 2.) где се наиђе на непристојно понашање, 3.) где се опази потреба помоћи (болест, бескућница, пијани, душевно оболели).

Служба се дели на унутрашњу и спољну.

Можда нигде не зависи успех толико од личности као на овом радном пољу. И ако се тражи много саосећајнссти "за страдања, којима се хоће помоћи, више но ма у којој социјалној служби тражи се овде ауторитет. Жена на полицијској позицији мора иступати са много достојанства и у свакој "ситуацији сачувати сигурност дисциплинирати не само публику, но и себе. У ту службу могу улазити само трезвене, морално Даке и добро васпитане „жене, које се неће никада заборавити и свој углед рушити.

Не треба мислити да је систем женске полиције, у зем-љама где је заведен, једнодушно прихваћен, Он има великих