Policija

— 588 —

ондје, гдје нема установа, да ју преузму, а и ондје, гдје је У интересу ствари, да се заштита повери члану породице штићеникове. Природно је, да се ни ове установе ни појединци ве: могу силити, да преузму заштиту, јер ће она имати успеха. само онда, ако је преузму и врше добровољно.

Питање је сада, може ли се силом да наметне заштита: уветно осуђеноме или уветно отпуштеноме. Сама заштита против воље заштићенога мора да остане без успеха. једино“ што ће у том случају да имаде успеха, јест надзор и претња,. да ће се кавна извршити у случају неваљалог владања. У другу руку може заштита против воље штићеника да уроди лошим резултатом натеравши га, да свим силама настоји, да измакне надзору. Према томе нека се пружа заштпта самоономе, који је тражи, Битна састојина заштите, њена материјална корист јест у томе, да прибави посла штићенику.

Шо се тиче начина, како се имаде да врши заштита,. ваља истакнути прије свега, да не смије да буде налик 8: полицијски надзор. Ако се ради о главној задаћи заштите, да“ штити штићеника против њега самога, састојат ће редовно у усменим и писменим саветима а ако се ради о уветно отпуштеном, у чувању његове заслужбе, која ће му се изручивати» према потреби.

"Радили се о заштити штићеника против немара или непри“ јатељства публике, бити ће јој главна задаћа, да прибави шти-. ћенику зараду, да му прибави потребно оруђе и евентуално, да му омогући чекање зараде, а да не падне с нова у зло. У ову ће сврху бити потребан у извесним слачајевима привремени азил, а у ванредним приликама требати ће и новчано помоћи штићеника. )

Надзор се битно разликује од заштите. Њему је задаћа,. да надзирани не падне с нова у вло, јер зна да ће га суд позвати на одговорност, чим се не влада поштено. Према томе“ је надзор функције јавне сигурности. Ма да изгледа само као» превентивна мера, ипак му је вадаћа, да евентуално припреми репресију. Ради тога имаде надзор два битна обележја: он мора да је обавезан свагда када лоше владање надзиранога“. имаде ва последицу престанак слободе; он мора да има званичан карактер и да га врше јавни органи. Само се не смије: заборавити, да овакав надзор постизава противно од онога: