Policija

= 609 —

аито се постићи жели, ако је превише нападан или пргкожерно смета надзиранога, јер му пречи, да се снађе у честитом друштву и да поштено зарађује свој хљеб. Ту је потребна велика дискреција код избора тих органа и начина надзора. „За то би морали бити посебни органи без униформе, који би требали да буду за то напосе спремни. Надзирани дужан је да их обавести о свакој промени свога боравишта и својих прилика. Не смије га силити, да лично долази к своме жадзорнику у одргђено време, већ да га писмено исвести о свему што га занима. Много ређе ће се забранити надзира“номе да борави на извесном месту одиосно ће му одредити извесно боравиште, те ове мере не смију да имаду опћи не„лични значај, већ. имаду да буду индивидуалне, основане на три разлога: потреба јавне сигурности, потреба да се не дозаволи надзираноме, да дође у лоше друштво и падне с нова у зло, и коначно да му ова мера не омогући налазак поштене "зараде.

Различита природа заштите и надзора не пречи ове две установе да буду у неком савезу. Тако ће установа или лице жоје врши заштиту, моћи да обавештава надзорни орган о животу и раду штићеника, а заштитне установе и лица надзирати ће судске казнионичке власти,

Веза између ове две установе види се и ондје, гдје буди ма с којега разлога има да функционише сам надзар без заштите. У том случају мора да надзор изгуби свој чисто нетативан значај и да се подигне до заштите. Искуство нас учи, да се надзор може да подигне до ове висине, особито ако га врше органи -специализовани, које постављају и изравно и "успешно надзиру судске или казнионичке власти.

Заштита не смије да буде обвезна, а надзор да буде „индивидуализован, за то је потребно, да се ове две мере тачно припреме прије него ли се донесе решење о уветној осуди или уветном отпуштању.

Закључци: 1. Пожељено је, да законодавства, када уведу "уветну осуду и уветно отпуштање, подједно уведу и могућност . надзора и заштите уветно осуђених и уветно отпуштених

2. Заштита не смије да буде ни службена ни обавезна; поверена приватницима или добротворним установама, врши „се битно у моралној заштити и помоћи код тражења посла.