Policija

— 624 —

чају срески поглавар био је дужан обуставити је од извршења. Тада би, ако се узме да је у важности чл. 14. и 40. Закона о уређењу округа и срезова, ствар неминовно морала доћи пред Министра Унутрашњих Дела, односно пред Државни Савет чија је одлука обавезна, или, ако се узме, да горњи прописи не важе, већ важи чл, 125. Закона о Обласној и Среској Самоуправи, ствар би дошла пред Управни Суд, по жалби Среске Скупштине, односно Среског Одбора и одлука Управног Суда била би обавезна.

Кад је, према овоме, закон јасно одредио прво власт, која се има старати да одлуке среске скупштине буду у сагласности са законом, и друго форум, који у последњем степену има мериторно да одлучи да ли је одлука среске скупштине у сагласности са законом, онда сваки захтев, да Министар Фанансија улази у расправу овог питања без законске је основе и таква одлука Министра Финансија не би имала законске подлоге, већ би прелазила круг његове надлежности.

Дужности Министра Финансија на одобравању буџета крећу се у првом реду правцем, који води заштити извора, из којих и држава црпи своја фискална средства, затим равномерној расподели терета на све грађане подједнако и најзад, заштити и грађана у опште, од претераног фискализма самоуправе, а у другом реду, оцени законске подлоге унетих прихода и расхода, формалном саставу буџета и заштити од злоупотребе при употреби и трошењу прикупљених средстава за рачун самоуправе. Спорни случај спада у атрибуцију среске скупштине, чији рад подлежи контроли и оцени других власти законом именованих. 18

Према оваквом стању ствари, жалиоцима остаје право употребе правних средстава на други начини код других власти. -

Ради личне оријентације, Министарство напомиње Ве-

" диком Жупану, да је Државни Савет у сличном случају стао на гледиште, да су чл. 14. и 40. Закона о уређењу округа и срезова престали да важе, јер је ступио на снагу Закон о Обласној и Среској Самоуправи према прелазном наређењу бр. 1. пошто је Уредба о подели земље на области обнародована 28 априла 1922. год у Службеним Новинама Бр. 92.