Policija

605 _

Према томе је за право среског поглавара постао норма-тивним чл. 125. Закона о Обласној и Среској Самоуправи.

Што прописи закона о обласној и среској самоуправи нису још у многоме извршени, то не може бити разлог да се одрекне примена чл. 125. тог закона, нити за суспензију примене чл. 125, може служити разлог, што нису извршене тач, 2. и 11. прелазних наређења тога закона, јер тач. 12, прелавних наређења каже: да се све ово односи на оне срезове где среска самоуправа за сада не постоји, што се ва случај не може рећи, пошто је у њему среска самоуправа постојала и пре постанка и у време ступања на снагу Закона о Обласној и Среској Самоуправи.

Ако би се ствар друкчије посматрала, онда би се могло „спорити постојање и звање среског поглавара, које је засновано на закону о општој управи и на уредби о подели земље на области, који су саставни део и тесно везани са Законом о Обласној и Среској Самоуправи.

М. Б. 1.

НА КОЈИ СЕ НАЧИН ЕНГЛЕСКИ НАРОД ОДУЖУЈЕ ПОЛИЦИЈИ ЗА ЊЕН САВЕСТАН И НАПРЕДАНРАД

Угледни лондонски лист Тајмс (Тће Титез) одмах после успешно свршеног Генералног Штрајка покренуо је акцију за оснивање „Земаљског Полициског Фонда“ као знак признања заслуга полицији за њен савестан и трудан рад за време тога штрајка.

__У Тајмсу је изашао нарочити чланак о томе којим је објављено и добровољно уписивање и прилагање у тај фонд. Чланак је гласио: и

„Опште је признато да је полиција много задужила народ ове земље. Изнад сваке похвале стоји мирна неустраши вост, неограничено добро расположење, стрпљивост и тактичност у процењивању догађаја, које је показала полиција за време штрајка. У небројено- тешким ситуацијама, које су свагда могла довести до озбиљних. нереда, полицијски органи су употребљавали овлашћења, што им је давао закон, само толико,