Policija

— 630 СУДСКА ПОЛИЦИЈА.

једно веома деликатно питање и на дневном реду код нас је увођење судске полиције, то јест, издвајање једног дела полицијске елите из обичне администрације и њеног потпуног опредељења у криминалној бранши, наравно, после пролаза овог дела чиновника кроз специјалне курсеве на којима ће стећи појам о нормама полицијске техникеи о модерним начинима борбе противу криминалитета,

Овакво питање, данас, више него икада, поставља се у свима оним државама, где је полицијска организација из ма којих разлога у застоју. Заиста, после рата криминалитет се знатно повећао, многе индивидуе изабрале су за своју сталну професију злочине, крађе, уцењивања, преваре, фалсификате, и у разним криминалним браншама специјализирале су се, то јест. употребиле су модерна средства, која им је данашња наука ставила на расположење. Не треба веровати да је злочинац с тога интелигентан, али треба бити уверен да се сваки од њих служи свима начинима да полицију скрене са правога пута и у томе, наравно, често успева, јер полиција је готово увек у застоју иза науке, врло споро дејствује из многих разлога а међу главнима су разне компетенције, отуда претрпаност у послу и немогућност да се специјализира у криминалогији и да следује развој полицијске технике, која у стопу прати прогрес науке.

Ова потреба у полицијском специјализирању осетила се још почетком ХТХ века на западу, а код нас тек после рата. У западним државама постоје тако зване судске полиције, које нису ништа друго до обичне полицијске јединице специјализиране у борби противу криминалитета.

Према овоме излази да постоје две врсте полиција: административна и судска полиција. Ове две полиције врло је лако разликовати у теорији.

Прва има за дужност да спречи кривична дела.

Другој је циљ да гони њихове извршиоце.

Али у детаљима, врло је тешко да се разликује једна од друге, јер се најзад мешају у истим личностима. Онај који је у полицији има заиста право и дужност да спречава преступе