Policija

— 634 —

грађана, но је као добро организована, духом јака, а поносом велика — доказала, да је вазда спремна, да без обзира на турску силу у граду — устане противу сваког насиља бесних зулумћара.

Као тумач осећаја нашега народа, који је тешко подносио зулум разузданих Турака, наша жандармерија у оно доба не само да је била спремна да, као установа Сраске полиције у Београду. брани част и право појединог Београђанина — 0, када куцне час, да устане за одбрану части целога свога, негда великога и славнога народа.

Морало се је радити са много такта, истрајности, а често и у помирљивом духу, јер су таково држање диктовале више потребе и разлози, а морало се је радити и опрезно са обзиром на стање турске силе у Београду и осталим варошима Србије. Све су ово баш и биле одлике, које доброј жандармерији у осталом и треба да буду урођене. Тадања наша жандармерија заједно са Београдом, све је ово болно осећала и потреби се покоравгла, али кад је зулум превршко меру, када турски низам, на дан 3. јуна 1862. године на „Чукур-Чесми“, уби једно Српче, онда се даље није могло. Тога дана наша жандармерија, интервенишући и при хапшењу турског нивама, сукоби се са турском полицијом. Сукоб се пренесе и на турску војску која је покушала да помогне својој полицији. Ова прекиде сваке односе и натерана од Срба у град, поче бесно из Београдске тврђаве да напада и бомбардује Београд. Сукоб се претвори у борбу. .

Београдска жандармерија, смело, храбро и одважно, са пуно пожртвовања и одушевљења, примила је ову борбу са Турцима. Она у првом моменту није ни слутила да сада, не само као орган јавне безбедности, реда и мира, штити своје грађане од разузданих Турака, но да је куцнуо час и да она у исто време започиње и бије бој за велико дело ослобођења Београда и продужује велико дело Вожда Карађорђа и Милоша Великог ва ослобођење нашега народа од вековног нашега непријатеља и тиранина Српскога народа — Турчина.

Смелим и храбрим Београђанима није много требало, па да, и ако неспремни за отпочињање овако великог дела, макар и голоруки, навале на Турке. Пример наше храбре жандармерије осоколио их је, а додатање патње, нада и понос, дали