Policija

— 633 —

ислеђење. Полиција има само за дужност гоњење злочинаца и прикупљање доказа и то само по инструкцијама иследних Судских власти, изузев у флагран деликту, и тада врши прикупљање доказа по инструкцијама и под контролом ових.

У ово неколико речи могао би се изложити принцип данашње судске полиције, али који је далеко да буде принцип једне модерне полиције којој треба тежити и коју безбедност истражује.

Да би се постигло остварење ове судске полиције, којој и наши меродавни у последње време теже, потребно је извршити у исто време судску и полицијску реформу а никако посебице, јер тиме путем не може се постићи никада нешто модерно и потребно за доба у коме живимо. У осталом, следујемо примеру осталих држава а нарочито Италије, која се данас највише стара да уздигне своју полицију у сваком погледу а нцрочито у погледу техничког уређења и образовања, дисциплине и извесног потребног уважења код грађана.

Потребно је да и ми најзад пођемо путем науке и да оставимо старе методе, које нису више у складу са модерним идејама.

20 јуна 1926. год.

У Риму. Владета Милићевић Секретар Мин. Унутрашњих Дела

СЛАВА НАШЕ ЖАНДАРМЕРИЈЕ

Трећег јуна 1862, године, на дан „Свете Тројице — Духова“ Београдска жандармерија овенчала се славом. Тога дана сукобила се Београдска жандармерија са вековним нашим тираном Турчином, који је у оно време, још увек јако осиљен и несношљив, држао наше градове, Тога дана наша је жандармерија својом хразрошћу, пожртвовањем и смелошћу, показала турској сили, да је престало лоба зулума, изазивања и напада. Показала је, да је достојан потомак својих предака из некада славног доба Цара Душана Силног, Вожда Карађорђа, као и других чијим је светлим именима испуњена историја нашега народа, Она је устала не само на одбрану части и права својих Бео-

„Полиција“ 4