Policija

— 638 —

који су се нарочито истакли у служби јавне безбедности, вршећи своју дужност са пуно пожртвовања, одано и савесно, истичући их као пример осталим жандармима и позивујући их да се на њих угледају.

За овогодишњу жандармериску славу, народни посланик г, Ставра К. Трпковић дао је и ове године 5000 динара — с тим, да се поделе петорици жандарма, који су се својим радом. највише истакли у служби јавне безбедности.

Од ових 5000 динара награђени су са по 1.000 динара жандарми:

Наредник Неготинске жандармериске чете,Стеван П. Дабић, кога су 9. октобра 1925. године као спроводника поште са његова два жандарма, на месту Фрасен, напали плотуном из пушака непознати разбојници и једног коња убили. Наредник Дабић са својим једним жандармом, и ако рањен, отворио је ватру на нападаче, одбио их је и натерао да се повуку у шуму. Оваквим својим присебним држањем допринео је, да је државној пошти спашено 25.000 динара,

Наредник Скопљанске жандармериске чете, Војислав Матовић, који је на дан 2 децембра својим савесним држањем, много допринео, да се уништи злогласни качак Шабан Мустафа из среза Качаничког, а на дан 3. јануара 1926. године, много је допринео, да се уништи чувени качачки вођа Ћамил Бајрам са његова два друга.

Поднаредник Царево-селске жандармериске чете, Иван А. Иванковић, као заступник командира Каменичке жандармериске станице, на дан 16. октобра 1925. године сазнао је да се на месту званом „Калиманско Осоје“ налази комитска чета војводе Анте Златкорића злогласног разбојника и десне руке Панче Михаилова, Одмах је неприметно прикупио наоружане мештане и са својим жандармима кренуо ка месту. У току ноћи прегавио је реку Брегалницу и опколио место где су се комите налавиле. У јутру, 17. октобра отпочео је са претресањем терена док није напипао разбојничку чету, која се је била. утврдила у једном камењару. Кад су разбојници видели да су опкољени, отворили су паклену ватру на нападаче. Поднаредник Иванковић не губећи присебност почео је под кишом куршума. да пребацује људе свога одељења. Правећи све ужи ланац око. разбојника, он им је осујетио извлачење из клопке и све их