Policija

— 639 —

је више притешњивао. Разбојници увидевши опасност која им је претила, јуришали су на одељење поднаредника Иванковића да би ланац пробили и спасли се у бегству, што им није успело. У овој борби, између осталих разбојника, погинуо је и сам њихов војвода Анта звани „Шарени“, а жив је ухваћен и чувени разбојник Јефтим Димитријевић, звани „Клепка“ који је при спроводу покушао да побегне те је убијен. Од целе разбојничке чете успео је само један да побегне, али и он као рањен. Овако савесним радом жандарма и мештана, а под вођстввм поднаредника Иванковића, уништена је једна равбојничка банда, која је била страх и трепет нашем мирном становништву.

У Каплар Цетињске жандармериске чете, Анте Лубарда, молио је, да се са једне мирне жандармериске станице одреди за вођу потерног одељења Чевског жандармериског вода, где је јавна безбедност била угрожена од отметника. Добио је потерно одељење од 4 жандарма са којим је, крстарећи неуморно дању и ноћу, знатно допринео, да се на дан 17.-Х-1925. године униште 4 опасна одметника из банде злогласног Пере Пејовића.

Каплар Призренске жандармериске чете. Петар Николић, који је својим радоми присебним држањем, као вођа потерног одељења на територији Суво-Речног жандармериског вода успео, да са својим одељењем, 22. септембра 1925. године на месту званом „Лешанска Шума“ — потпуно уништи банду од 5 људи па и самог њиховог вођу — оглашеног одметника. Маљуша Мирића.

Почивши Никола Христић, који је за време сукоба са. Турцима, о коме је већ било речи, био Министар Увутрашњих: Дела завештао је жандармерији стални приход из свога фонда,, који се такођер сваке године као награда даје једном од за-. служених жандарма Београда.

(Ове године је из овога фонда покојног Христића, сума у износу 617. динара, додељена жандарму Београдског жандармериског батаљона каплару Антону Ф. Сенкеру, који је на дан 8. фебруара 1925. године добио наређење од свога старешине кварта, да потражи госпођу, која је се од куће удаљила у намери да себи одузме живот. Чмм је добио ову заповест, отишао је хитно на Дунав и код стругаре Прометне Банке спазио ·