Policija

— 641 —

месне полициске власти, овлашћени, да на основу 5 326. каз. законика издају наредбе ради заштите „сигурности лица или имања“, „мира и спскојства како појединих лица тако и целе општине“ и т. д. (други одељак 85. 326,), и стога могу — ако

за умесно нађу — путем овакове наредбе згбргнити прелаз преко ових плацева. Ова наредба мора бити општег карак-

тера, т.ј. важити за све грађане а не само за поједина лица.

На случај да општински суд не изда ову наредбу, сопственик може тражити заштиту своје имовине државинском тужбом — 85 214 у вези са 5 216 грађ. зак

П

Пешку Златановићу, писару општине стшајевачке:

По чл. 7, у вези са чл. 2. правила Мин. Унут. Дела о полагању испита за општинске деловође, право на полагање овог испита имају само она лица, који имају услови за општинског деловођу (чл. 114 закона о општинама), а по чл. 27. закона о устројству војске и морнарице, нико не може бити државни или самоуправни чиновник ако није одслужио у сталном кадру обвезни рок, осим ако је стално или привремено ослобођен од војне обвеве.

У априлском броју „Полиције“ објашњено је (Појке и обавештења У) под којим условима заступници и заменици општинских деловођа могу примати државну помоћ од 250 дин, месечно.

Ш

Суду општине милићевачке:

1. Према распису Мин. Унут. Дела од 20-Х-1923. год. УБр. 9199 („Полиција“ ва 1923. г., Бр. 23-23), инвалиди неспособни за рад а при том сиромашног стања ослобођени су од кулука.

2. Одлуком опште седнице Касац. Суда од 21. фебруара 1898. год. Бр. 1471, објашњено је:

„Тапија, ма и само судом општинским потврђена, са државином имања на које гласи, доказ је о „праву својине.“

Према одлуци истог суда од 5, априла 1906. г. Бр. 3394 својим потписима на тапији суседи не утврђују својину су-