Policija

— 655 —

Осуђена лица на ту тешку казну дужна су да се хране сами то јест из своје имаовине или да се о њиховој исхрани стара њихова породица.

Због тога се по који пут осуђеници доводе у врло мучне и тешке ситуације, када немају одкуда да добију храну.

Нове варошице. — Досадашња села Ростуша и Жировница, оба у срезу галичком, области скопске, по предлогу Мин. Унутр. Дела, а на основу 8. 6 зак. о местима, проглашена су за варошице под истим именима: прва указом од 24 марта 1926. год. УБр. 11712, а друга указом од 21. марта 1026. год, УБр. 11711 (Сл. Новине, Бр. 126 — 1926).

Криминални конгрес у Брислу. — Белгијска група међународног удружења за кривично право одржала је 26 —29. јула ове год. свој први конгрес у Брислу, на коме су претресана ова важна питања:

1. Треба ли казну пошпуно заменитн мерама безбедности, или је само њима допунити 2

2. је ли за препоруку рад осуђеника ван казнених завода, и ако јесте онда како га треба ортаниговати 2

3. Треба ли установити же

ђународно кривично правосуђе, | не,

и ако треба онда како та организовати 2

4. је ли, и ако јесте онда у коликој је мери класичан појам кривичне одговорности 8 мењен идејом друштвене 0дбране у белгијском законодавод почешка ХХ века2

Прослава педесетогодишњице ватрогасних друштава у Хрватској. — 27, 28 и 29 јуна, у очи Видов Дана, свечано је прослављева педесетогодшњица хрватских ватрогасних Дру“ штава у Загребу.

Под председништвом г. Хајнцела, председника загребачке општине, који је у исто време почасни председник хрватских ватрогасних друштава, свечано је одржан скуп као и изложба ватрогасних справа од почетка оснивања загребачког добровољног ватрогасног друштва па до данас.

У Загребу су се том приликом сакупила из свију делова Хрватске као и из осталих делова Југославије добровољачка друштва ватрогасна и са неколико хиљада саучесника праћена својом сопственом музиком хучно је отворено весеље прославе.

Прелазећи преко измењених. говора старих ветерана, који су у свом добровољачком раду.

спасли толико живота и иМмовВи-

интересантно је дотаћи се-