Policija

— 656 —

историје развитка њиховог. још тедесет година прошлог столећа организована су по највећим ме"стима у Хрватској, а још раније У Словеначкој, добровољачка · друштва, која су у свом почетку била ваше скуп ловаца и певача да уз чашу вина и весеље проведу празничне дане. Тада су поменута друштва развила идеју добровољачких ватрогасних друштава и у току времена оргрнизовали и у осталим местима Хрватске чисто ватрогасна добровољачка друштва борећи се са најпримитивнијим справама противу пожара. ·

Идеја савеза дошла је сама по себи. Од великог је значаја несамо за Хрватску,већ и за целу Југославију, оснивање доброво-

љачких ватрогасних друштава у.

свима насељеним местима од најзабачених села па до вароши, које немају сталне организоване општинске ватрогасне чете.

За сада има у Хрватској и Славонији на 225 таквих друштава. Колико је јако развијен осећај дужности код хрватских доб ровољних ватрогасаца, могло се видети на прослави у Загребу. Сва друштва су униформисана и својом организацијом и спремом служе за пример осталим.

На сајмишту изложене су биле старе справе од седамдесетих година града Загреба, На једним

масивним колима углављено је велико буре од својих 1000 литара, које је, у вези са једном црпком, служило као резервоар воде за гашење пожара. Колнки је био успех тадањих ватрогасаца није тешко замислити и вероватно, да је тада одлучивала лична умешност и храброст добровољаца у пожарима.

једна парна пумпа старога система са високим димњаком, . а од неколико атмосфера притиска, била је прва новина на техничком пољу и затим редом све до данашњег дана, када су коњске запреге замењене моторном азутомобилском снагом, која је под десетинама атмосфера притиска, савршене техничке конструкције избацује велике. количине воде.

Падају нарочито у очи последњи тип моторних пумпи са десетином коњских снага за ручну вучу, лаке мердевине од 12 Д0 20 метара такође за ручну вучу а нарочито су од велике важвости модерне мердевине аутомобилске до 30 мет. висине.

Конгрес прославе завршен је 29. јуна 1926, год. са револуцијом, што већег узајамног савесног рада и потпомагања као и што чешћег додира ради организације и обуке у гашењу. На други дан прославе, на Видов Дан, вршене су вежбе на разним справама.