Policija

— 1028 —

зиме, већ по читаве стране, и то тако вешто да се та „прања“ могу констатовати тек под ултра љубичастим зрацима.

Нека нам за ово послужи као најбољи пример један случај који се недавно десио код бечке полиције, и који у овоме представља праву вештину. Некакав Шерага, преиначио је првобитно име „граф“ које се налазило на једном пољском пасошу издатом у Буенос Апресу, на име Жак Халфон,;; и лични опис овог „лажног власника, исписан је био са свима детаљима на пољском, франц. енгл. и португалском језику, тако да је овај па«сош носио истините визе (често чак и са напред стављеним именом Жака Халфона) власти Аргентине, Пољске, Данцига, Белгије, Холандије, Румуније, Летоније, Француске, Италије, „Аустрије, Швајцарске, Чехословачке као и немачког конзу„лата у Аргентини, Ротердаму и Маријенбургу.

У љругим случајевима замењују се листићи који на себе носе „лични опис“ са исправним другим листићима, који се гпопуњују према потреби.

М. Б. — Свршиће се —

ДОКТРИНЕ ШКОЛЕ КРИМИНАЛНЕ АНТРОПОЛОГИЈЕ

Антрополошке доктрине, које су нашле примену у другој половини Х1Х века у Криминологији, изазвале су читаву револуцију у кривичним студијама. На челу ове антрополошке школе био је уважени криминалиста Ломброво, професор „судске медицине на Универзитету у Турину. Његова прва студаја „Криминални човек“, преведена на све језике, указала је на Краминалну Антропологију. и за њом су се се ређали многи „други радови са јасном тенденцијом да се обраде антрополошка учења у смислу једног „криминалног типа“.

Оригиналност овога антрополошког учења јесте у томе, ашто се у кривичном праву примењују методе опсервације и мерења. Антропологија се, заиста, састоји у опсервирању, кла„сирању, мерењу човечијих раса, и тим путем успостављају се разни типови који обележавају расу, типови који су одређени