Policija

— 1027 —

у новом закону, који се баш сада спрема у понеким државама,. унесу и нарочито строге казне, не само за просто фалсификовање, већ и за обичну употребу лажних, и злоупотребу исправних докумената. Аустриј. и немачки нов пројект казн.. закона предвиђају специјалне мере и казне за овакве случајеве.

Ад. 2.

Исти се, и слични односи појављују и у случајевима 8лоупотребе исправно издатог пасоша. И овде сама власт располаже недовољним средствима да би могла тачно утврдити је ли: власник таквог исправног пасоша, заиста идентичан са лицем на чије име он гласи. (Лични опис, фотографија и потпис).

На првом месту лични опис. Он се већ при самом почетку може да примени на читав низ разних лаца. Неким спољашњим изменама (браде, бркова, чешљања) може се сваки помоћи, ако само одговара пол, и у неколико године старости, и ако не постоје какве нарочите ознаке на пр. слепило, које морају у пасошу бити нарочито обележене.

о фотографији, као средству за идентифицирање, довољно је већ напред речено. Остаје још једино потпис власника пасоша као треће средство за идентификацију, које тако исто може да одкаже као и прва два. Потпис од две речи, (име и презиме) једва задовољава, да би се могао донети тачан суд о истинитости потписа.

Из свега овога изилази, да је у случајевима употребе“ нешсправног пасоша — који је у ствари по форми потпуно исправан — немогуће тачно идентификовати његовог власника или притежаоца.

Ад. 3.

Дешава се најчешће да се злоупотреба исправним пасошем чини тиме, што се њиме користе друга лица.

У овом се случају обично чине неке измене у имену,. фотографији или осталим подацима, и дотерују према лицу које се тим пасошем служи. Свакоме су полицајцу познати многобројни начини којима се до овога долази.

Али данас се та дотеривања много разликују од оних која су се чинила пре рата на врло примитиван начин. Данас“ се више не „радира“ већ се „испере“ не само по нека реч,.