Policija

— 1058 —

љана саопштења наредбе завештаочеве“, који је употребљев у чл. 92 одељ. 5 неспорних правила, сматрајући да су ови рокови од 6 месеци престали важити, дотле друга Одељења Касационог Суда стоје на супротном гледишту, — Касациови Суд сматрао је за потребно, с обзиром на 5 16 т. 1 одељ, 2 реченице 2. зак. о своме Устројству и с обзиром на чл. 63. Уредбе о убрзању рада, у вези захтева Господина Министра Правде .од 29. септембра т. г. Бр. 83205. да у својој Општој Седници начелно проучи појављено питање и односне законске прописе, па је нашао:

Прописи из 5 482 грађ. зак. и члана 92. одељ, пети ке спор. правила, измењени су новијим Законом — Уредбом о убрзању рада код судских и иследних власти. Члан 59 ове Уредбе предвиђа само рок од 8 дана од дана саопштења тестамента у коме се онај који мисли, да му завешталац п0следњом наредбом неправду или уштрб против закона учине, мора изјаснити о тестаменту, одн. против тога тестамента, јер, у противном, тј. без тога изјашњења тестаменат остаје пуноважан, што значи: да од природе тога изјашњења зависе. и остала судска поступања код Судије за неспорна дела у погледу важности тестамента.

Овај чл. 59. Уредбе, чији се текст поклапа у свему својом садржином са 5 482 грађ. зак. не садржи у себи напред п»тиран израз: „а најдаље за пола године да своја доказатељства Суду предложи“, — што је јасно да је познији закон хтео да овај рок од 6 месеци уопште изостане из нашег законодавства. Како се у чл. 92 одељ, 5 неспор. правила такође помињао исти рок „до шест месеци“, то је логично да је и овај рок имао престати да се примењује, — пошто је у чл. 62 исте Уредбе речено: да сва наређења из закона обухваћена овом Уредбом, а противна овој Уредби, престају важити кад ова Уредба добије обавезну снагу.

Услед тога се појављује питање: у коме року онај који се „има упутити на спор“ има да се на тај спор упути, пошто је услед овог новог закона одељак пети чл. 92 неспор. правила остао без рока.

Аналого 8 2 грађ. суд. пост. тај се рок налази у чл. 62. г неспор. правила, у редакцији од 1911 допуњеној 1922 после. поменуте Уредбе.

от

тања