Policija

— 1059 —

Према томе у чл. 92 неспор. правила одељ. пети има да се у место рока „до шест месеци“ стави рок „од два месеца по извршности решења судијина“, који се рок налази у чл. 92. а неспор. правила.

Као последица те измене 5 482 грађ. зак, и чл. 92 одељ. 5, неспор. правила, наступило је ово ново правно стање:

1) Што је тиме укинут онај рок од 6 месеци за подношење докава, односно тужбе суду, и место тога рока ступио је на снагу рок из чл. 92 а неспор. Кравила, чији почешск утврђује Судија за неспор. дела својом одлуком.

2) Што се и тај рок за вођење спора, који Судија за неспор. дела буде одредио по чл. 92. одељ. 5 неспор. правила, има рачунаши од времена извршности решења истоп Судије према чл. 92 а одељ. 2. неспор. правила, којим решењем он упућује слабију страну на вођење парнице због поништаја тестамента,

Ово решење мора следовати зато, да би се у случају појављеног сукоба између наследника, сва спорна питања путем парнице расправила; а која ће страна имати да води ту парницу то се унапред незна, док о томе не буде обавештена решењем неспорног Судије, који ће слабију страну и упутити на вођење парнице с обзиром на чл. 2. тач. Т не спор. правила.

3) Што је у допуњеном чл. 92 а неспор. правила пре ћутно речено, да се такве и сличне парнице воде у овначеном року само „по извршности“ шота решења Судије за неспор. дела, којим он упућује слабију страну на парницу, то овај разлог важи и овде: у примени 5 482 грађ. зак, и чл. 59. Уредбе. Да је ово гледиште Касац. Суда правилно види се из прописа чл. 8 и 10 неспор. правила, где се предвиђа да се на сваку одлуку — решење — Судије за ванпарнична дела незадовољна страна може жалити Касационом, а сада Апелационом Суду, и то у оном року и онако како је то прописано у 55 322 и 323 гр. пост. И, како је због овога неизвесно, кад ће то решење неспор. Судије о упућењу на парницу постати извршно, онда је самим тим и онај ранији преклузивни рок од 6 месеци из 5 482. грађ. зак. стварно био постао беспрехметан — 5 116 грађ. пост. у вези чл. 92 а неспор. правила.

Према свему овоме, и у случају питања о року за за-