Policija

— 1060 —

старелост подношења тужбе због поништаја саопштеног тестамента има се тај рок ценити само с обзиром на чл. 59 пом. Уредбе и чл. 92 а неспор, правила од 1922 г., пошто се претходно извиди: када је то решењеј Судије ва неспор. дела о упућењу на парницу постало извршно, те да би се по том Могло правилно оценити: је ли тужилац у остављеном му року по извршности решења Судије за неспор. дела, своју тужбу за поништај тестамента поднео или није, пошто је претходно већ употребио онај рок из 8 482 грађ. зак. у веви чл. 59 Уредбе о убрз. рада.

Разлог за овакво своје гледиште, Општа Седница Касационог Суда налази још и у томе факту, што је поменути чл. 59 Уредбе доцнији законски пропис и шта је у чл. 62 исте Уредбе изречно предвиђено, да сви њему противни ранији прописи престају важити; а из „мотива“ Комисије за израду поменуте Уредбе јасно се види намера: да се скраћеним роком, предвиђеним у чл. 59, Уредбе и роком из чл. 92 а. неспор, нревила од два месеца, једном стане на пут дотадашњим штетним одуговлачењима у судском поступању у погледу оглешавања важности тестамента, и да се за свагда отклоне оне, у пракси тешко изводљиве и неједнако примењиване раније одредбе о томе питању, где није било јасно да ли се тужба подносила по извршности решења Судије за неспор. дела или и пре извршности, и где су рокови при том били рагнолики, т. ј. од 8 дана до шест месеци — 9 116 гр. п, и 5 482 гр. 8.

На основу свега изложенога и тач. 159 1б6аЗак го Устројству Касационог Суда и чл. 63. Уредбе о убрзању рада, Општа Седница Касационог Суда, ради једнообразности у примени Закона по овом питању, доноси ову своју Начелну одлуку:

»„Г) Да је рок за изјашњење незадовољсшва лицу код Судије за неспорна дела за понпштај тестамента 8 дана од · дана саопштења тестамента; 2) да у случају сукоба права шеста менталих и других наследники, Судија за неспорна дела има слабију страну својим решењем да упуши на парницу коју ова има повести у року од 2 месеца, а који се рок има рачунати од иввршности тога решења; 3) да се рок за застарелост подигања ове тужбе вбог поништаја тестаменша после учињене изјаве у року од 8 дана по саопштењу код