Policija

· — 250 —

у организацији управе. Најбољим доказом за то су наши централни уреди. Њихове погрешке, које су већ толико пута биле предметом расправа у нашој јавности, опћенито терете управну технику. Поједином уреду могуће је само толико наложити, колико подноси његово техничко устројство. Ако задње преоптеретимо, запне читав апарат, и неће пре поновно тећи, док га не разтеретимо или технички тако попунимо, да ће бити дорастао својој задаћи. Тиме је такођер дан рецепт, по коме се могу лечити наши централни уреди. Да би био учинак успешнији, морамо да бирамо оба средства.

Пре свега ваља их растеретити тиме. да се њима путем организаторских прописа одреди ужа надлежност, поред тога морамо да их технички побољшамо те попуњењем уредовних средстава и тачним пословницима њихово уредовно устројство тако уредимо, да ће без погрешака пословати Закои о централној управи мораће донети први лек, након тога ће остало сигурно успешније деловати.

Ради тога сви, који радимо око побољшања администрације, жељно очекујемо овај закон, и ако двојимо, да ли ће обистинити наше наде; да ли ће продрети уверење; да Београд није престоница предратне Србије, да већ границе управно-техничке могућности изискују велику деконцентрацију државне администрације, да је правни делокруг централе управо данас тако важан, да се ни пошто не сме подредити мање важнима стварима, које не смеју да терете централу. Мннистарства нека би концентрисала данас све своје силе, да могу провести организаторске послове те се посветити свом енергијом вођењу управе, надзору управних надлештава те инструисању управних органа.

_- Данас би се централна управа овим пословима малоне изцрпила, ако би се забављала с њима правом темељитошћу. Док ово уверење не проникне, далеко смо још од успеха у поправку управе. Може бити нама ће на овом месту тко приговарати тврдећи, да зависи успех од реорганизације одоздо горе. И ми признајемо ово: због тога хоћемо, да имамо пре свега централу, спремну за њезин главни посао те тако уређену, да ће бити дорасла својој ' организаторској задаћи.

Да припадају врховној управи надаље легислативне предрадње, то јест припрема основа закона, уредаба и пра-