Policija

— 251 —

вилника, јест разумљиво; напомињемо то у овој вези, да скренемо пажњу на важност ових послова, које ће централа моћи само онда свршити, ако ће иначе бити растерећена. Закону о центрилној управи мора да буде главна брига растерећење министарства. Ако ће ова намисао побједит, неће остати осим горе поменутих послова, који су последица врховног својства министарства, пуно других посала, који ће морати бити задржани (министарству) централи. Овамо спадају управне ствари, које се тичу које важне интересне афере читаве државе или више области. Мотивација, да треба уврстити у надлежнвст централе ствари, које из државних обзира изискују расправљање по јединственим начинима, у сваком случају не може да оправдава централну компетенцију; ако врши централа у свом делокругу врховно вођење управе, наћи ће довољно прилика, да проведе овака јединствена начела, те није потребно, да би поједине конкретне случајеве решавала сама. МИ кредитни обзири неће пружати свагда довољан аргумент, да се који предмет задржи надлежности централе. Кредити одређују се прорачуном, за који је свакако надлежна само централа. Мишљење, да се ствара међу народом боље расположење за централу, ако ова сама у појединим случајевима дозвољује новчана средстава, у пракси не вреди. Познато је да жеље обично у велико надвисују оно, што се може испунити. Због тога је веројатније, да се према овој теорији скупља само још више одија на централу. У оним случајевима, у- којима се морају одредити кредити у међусобној вези појединих области, пошто их није могуће напосе тачно предвидети, (Н. пр. за елементарне непогоде и т. д.) упутно је, да се кредити централизирају.

Да дођемо у погледу надлежности барем у врховној инстанцији на јасно, нужно је, да закон таксативно навађа оваке изнимне случаје особитих,. централи задржаних управних посала.

Закон о централној управи такођер ће уредити надлежност између појединих министарства; одредиће број-и називе министарства те распоредити поједине управне гране по ресорима. И у овом погледу биће важно, или ће победити тежња да се сродне гране специјализирају или уједине под једним вођењем. Специјализовање до сада управи није донело