Policija

— 260 —

То је била чињеница, да се код нас у врло великој мери муче животиње и упропашћује растиње.

Апстрахујемо мучења животиња, која се врше за научне сврхе, тако зване „виви секције“ у циљу научних испитивања, добивања разних врста серума и т. д. која служе за лечење људи и животиња. Исто тако апстрахујемо ловачке и тркачке спортове о којима би се дало дискутовати. Овде ћемо покушати да упознамо читаоце са разноврсним мучењем животиња и упропашћивањем растиња која се врше услед самовоље, пакости, саможивости и користољубља.

Мучења се врше са животињама намењеним за рад, клање, продукцију, продају и уништавање.

Мучења при раду. Појединци немилосрдно туку и псују стоку, употребљавају за рад: болесну, увелико бремену, сипљиву“ сакату и рањаву стоку. Или рђаво потковану стоку употребљивају на рад зими кад су велике поледице, којом се приликом јадна стока — коњи и волови — клиза и пада повређујући се, немогући због клизања да вуче, а немилосрдни је тераоци при том бичом шибају или мотком формално премлаћују. Даље муче стоку прекомерним радом и претоваривањем, као и глађу.

Преко зиме чешће виђамо да таљигаши и возари остављају на најјачем мразу запрегнути стоку у колима скроз мокру—знојаву и непокривену пред каквом механом или ракиџиницом у којој њихови господари пију и проводе се, а " стока им се зато време гладна и жедна напољу мрзне. И онда треба ли се чудити што им се стока често побољева и пре времена пропада7!

Мучење при клању. Муче стоку приликом клања ударајући је ушицом сикире у чело, да је на овај начин онесвесте да би је могли лакше заклати. Овако раде са говедима и свињама. А међутим постоје правила како треба стоку клати па да најмање буде мучена. Често кољу увелико бремену стоку са живим плодом а тако исто и незреле младе животиње чије је месо шкодљиво за храну људи, као: телад, јагањце, А и т. д. што јако штети сточни прираштај.

Мучење продукшивне стоке, Стоку намењену за приплод рђаво хране и негују, злостављају и туку услед чега често код бремене стоке наступа побачај. А код млечне стокеин