Policija

— 261 —

стоке за клање ово рђаво утиче не само на квантитет, него и нарочито на квалитет меса и млека, од чега трпи велику штету народна економија и људска исхрана.

Мучење животиња при продаји ради преваре. Виђамо на пијаци продавце коња — џамбасе како немилосрдно туку, слабе, старе, сипљиве и сакате коње да би код њих изазвали срчаност и брзину. |

Поједини продавци и препродавци — ређе сељаци, живе мршаве јагањце шибају прутом по репном корену да изазову оток репа, да би на тај начин преварили купца да је јагње дебело, (проба јагњета врши се на репу — курјуку). Навешћу један ређи, али далеко страшнији пример: Продавци јагањаца расеку мало кожу јагањцима на цеваници па у засекотину увуку шупљу сламку или танку тршчицу кроз коју надувају живо јагње да изгледа дебело. Колико пати од овога јадна животиња и шта се све може десити при овоме ако ово врше сифилисом и другим болестима заражени људи томе не треба коментара.

По све дневно виђамо у Београду, да продавци доносе живину на обраници или затурену преко рамена, везану за ноге по неколико комада једно за друго са главама доле висећим, што јој причањава бол и при чему живина често и липсава. А поред овога кљукају живину песком, нарочито пловке, да би биле теже.

Дешавају се и овакви случајеви: Сељак потера да прода у варош краву са малим телетом. Па да неби теле до доласка. на пијаци успут сисало, завеже му уста танким канапом или му метне на уста удешену торбицу, у циљу: да крава одржи до доласка на пијац пуно виме млека, чиме продавац жели да увери купца како је крава млечна. А што је јадно теле дотле скапавало од глади, о томе он не води рачуна.

Мучење луксузних животиња. Појединци радо држе из задовољства псе и мачке, нарочито по варошима, али их нерадо хране, те ове виђамо како тумарају по улицама и туђим двориштима тражећи себи хране. Ово чини да, поред досађивања околини, даје им се и могућност да дођу у додир са бесним псима и мачкама, услед чега се и они заражују и на тај начин беснило у земљи шире. И онда не треба се чудити што сваке године шаљемо знатан број људи и деце на анти-

„Полиција“ | с | 8