Policija

— 274 —

трагови излазе под дејством паре !одћудпдаие киселине, која се добија кључањем тинктуре јода помешане с водом.

После тога, фотографише се обојен отисак. Ако не би било могуће да се то учини, онда се фотографише директно са осветљавањем под углом (бсјатасе ођНаџе). Тако се исто ради са предметима који се не могу пренети у лабораторијум (касе, ормани и т. д.).

Пошто је злочинац идентификован, остаје још да се добије признање, или претресом да се пронађу покрадени предмети. Иначе, друкчије, требаће убедити суд, на основу сведочанстава отисакка, што је било тешко у Француској, али што се практиковало, међутим одавно Швајцарској, Белгији, Енглеској, Данској и Јужној Америци.

Међутим, први пут у Француској, 10. новембра 1901. год., порота округа ронског осудила је два лопова на основу јединог доказа отисака. Друге пороте су потом следовале "овом примеру.

Када постоји само врло мало ограничени траг отиска, може се служити и тиме за идентификацију злочинаца. То је нова метода коју је пронашао Др. Локар под именом „пороскопије“. Као прте на прстима поре су врло различите по форми, по положају, броју, по димензијама за сваку личност. Оне су такође непроменљиве. Има их 9 до 18 по квадратном милиметру и потребно је увеличати их за 45 диаметара, што. "ће рећи 2025 пута по површини.

Лион. Јован Ил. Савић,

чиновник Мни. Ун. Дела. — Свршиће се —

ПИТАЊЕ ЖЕНСКЕ ПОЛИЦИЈЕ.

Пг Барк, саветник миниетарства (Калсруе).

Корен историје женске полиције лежи у жељи, да се што "боље осигура јавна безбедност. У Светском Рату, стицајем прилика, морале су и женске да се прихвате дужности, које су у ранија времена првенствено, или једино, додељиване само мушкима; те тако, и у томе правцу, готово код свих „зараћених народа, измснише се односи, који су раније посто-