Policija

— 275 —

јали код њиховог живља. Овде морам одмах да поменем излагања Миз АПеп, команданта енглеске женске полиције, која «се налазе у њеној Тће Рлопеег РоПсеуотапп,) у којој се, по моме мишљењу, налази прва опширна историја развитка женске полиције. |

Ако се женска полиција посматра са општег гледишта, долази се до резултата, да она није последица размишљања по државним канцеларијама, нити последица каквих спекулантских побуда; њена појава лежи у самој пракси и свакодневним потребама живота. Према томе, потпуно је основано, као резултат истоветног искуства, кад заповедник женске полиције у Њујорку, Ма Напићоп, у предговору своје књиге Тће Ропсеуотаппг) у којој оцртава делатност женске полиције у Сједињеним Државама, а слецијално у Њујорку тврди убедљиво, да о организацији и делатности женске полиције пресудну реч може имати само искуство из Полицијске службе. И тако, питање женске полиције, која за собом вуче гласове за и прошив, своди се на питање праксе.

Познато је, да су данашња уређења полиција т. ј. извршних државних власти, у погледу свога односа према становништву, као и у погледу положаја становништва према полицији државној — после рата постала друкчија у свима „држама, где је полиција изргз аукторитета државне власти. Ни ова развића нису новост у историји полиције. Помињем, из историје енглеске демократије, полициску реформу 51 Кођеп Рееј-а која је учинила да су његови полициски чиновници били названи од становништва Вођ!ез, па их још и данас тако називају. МИ како се јасно види, да се специјални положај полиције, данас готово у свима државама свесно тражи и наглашава, и ако код неких то раније није био случај, може се закључити, да је на тај начин и женска полиција крчила себи пут, тамо, где се за њу осетила потреба; те изгледа, да, није ни био потребан вотум Гаришског Конгреса Светског Савеза за женско право гласа, сазван овога пролећа — који се у својој огромној већини изјаснио за увођење женске полиције у свима државама, које су на њему биле присутне.

5) Штампана у Лондону 1925. год. код Сћано еј 'Мтаив. 2) Штампано у Њујорку 1924. год. код Ргедепск А. З!оскез, Сотрапу.