Policija

— 346 —

не смеју се узети у сумњу, па ни у оцену. Али постоји нешто» друго. Командир чете је врло често веома импресиониран поступком, који се одиграо обично непосредно пред његовим; очима, за које он често, ни крив ни дужан, добије мањи или већи прекор својих старешина, тако да му случај изгледа кад-кад више тежак него што је у ствари. Његово описивање догађаја у писменом рапорту често не објасни довољно све околности и не нагласи довољно све моменте који могу колико толико да смање меру одговорности учиниоца грешке,, тако да и командант пука и Командант Жандармерије сматрају да је њихова императивна дужност да окривљенога, у интересу државе и службе, удаље из жандармерије.

Идем чак и даље. Један жандарм после 15—20 година. службе учини један мањи иступ, који га по својој тежини дисквалификује за даље вршење службе органа јавне безбедности, који треба и мора увек и свуда да предњачи примером. Па зар тога човека, које не заслужује да буде више жандарм, због те грешке баш треба са женом и децом оставити на улицир

Мислимо да је закон и сувише строг. То нарочито под влачимо зато што ће свако, ко иоле познаје жандармеријску службу а нарочито двојство (војних и полицијских) жандармеријских старешина, морати с нама доћи до закључка да су у жадармерији врло често погрешке неминовне.

Зато држимо да би о жандармима требало водити више обзира. Бар толико колико о служитељима монополских слагалишта, који имају ту привилегију да после 15 год. службе за пензију за своје и најочитије грешке имају да одговарају прво пред Управним Судом а после, ако се жале, и пред. Државним Саветом (одредбе закона о чиновницима и осталим државни службеницима грађанског реда).

Верујемо да би жандарму, после 5 година жандармериске службе, требало дати неке повластице у погледу примене овога метода „чистеће дисциплине“. Могло би се дати два предлога у овоме правцу и то:

а) Или да Командант Жандармерије само ставља под жандармеријски дисципллински суд, који ће решавати, саслушавши оптуженога, има ли места отпуштању из жандармерије или некој другој блажој казни. Затим ако га треба.