Policija

— 345 —

да овде или онде укажу на поједине секундарне ствари, које је нужно имати у виду, кад се буду мењала начела, по којима је уређена жандармерија код нас.

Г. пуковник изволео је обратити нарочиту пажњу регрутовању људства. То у ствари и јесте главно. Само добар и добро спремљени кадар може да пружи све оно што се од њега чека. Да би се тај кадар увек имао на висини треба и то да људи, који улазе у тај кадар буду ваљани и остану то до краја. Дакле жадарм, орган јавне безбедности мора и треба увек да буде и то на првом месту, ваљан човек. Не ваља литреба га елеминирати. Дакле без т.з. „чистеће дисциплине“ добра жандармерија не да се ни замислити.

Али ми указујемо на систем спровођења „чистеће дисциплине“ по данашњем законодавству.

По закону о жандармерији и по закону о жандармеријском фонду постоје два метода „чистеће дисциплине“.

1) отпуштање из жандармерије штетних и неподесних за службу жандарма;

2) отпуштање из жандармерије аутоматски на основу извршности судске пресуде за сваки злочин или преступ.

Ми ћемо прегледати сваки од ова два случаја посебно.

.

За случај отпуштања из жандармерије штетних и неподесних жандарма, закон није ограничио на кога се жандарма ово односи. Значи на све. Чак и на оне који имају више од десет година службе. Али закон је категоричан у погледу да "питање права на пензију — оваквим отпуштањем отпуштени жадарм губи свако право на пензију.

Пут оцењињања о грешкама и поступцима, о штетности и неподесности жандарма је пут административног дициплинског поступка. Иницијатива потиче — у редовном случају од првог претпостављеног старешине, водника односно ко"мандира чете. Тај старешина, мора се признати, је најпозванији да да иницијативу за овакав тежак корак као што ЈЕ отпуштање. После примедаба и мишљења других старешина (дакле команданта пука) Командант Жандармерије доноси своје решење, противу кога има места жалби Министру Војске и Морнарице. — Добре намере и савесност војних старешина