Policija

— 551 —

мери (где је могућно ово треба учинити помоћу ваљка од желатина или каучука). Ако је фарба много густа, треба је разблажити са мало петролеума. На омазану стаклену плочу треба, после овога, стављати меснате делове врхова прстију, један до другог, притискујући их овлаш о њу, и преносити их по том, истим редом, на чисту белу хартију (још боље картон). Приликом извођења ове операције — која се после иеколико вежбања може изводити савршено — треба увек отпочети од палца десне руке и продужити редом којим остали прсти иду. Овог истог реда треба се држати и приликом узимања отисака леве руке. Сваки отисак прста о стаклену плочу треба одмах пренети на хартију. Ако се при руци нема штампарске фарбе, може се употребити и запушач од гушћег мастила, којим треба намазати јагодице прстију.

Да би се избегла свака заблуда и пометња, треба нађене отиске на првом месту упоредити са отисцима жртве и лица која су, у ма ком циљу, била на месту извршеног дела пре

доласка иследних органа.

Ако се пажљивим упоређењем нацрта двају отисака констатује њихова сличност, онда их треба послати најближем полицијско техничком одсеку ради утврђења њиховог идентитета или неидентитета, јер је за ову констатацију потребна специјална техничка спрема. Овим одсецима, а у важнијим случајевима и Одсеку Техничке Службе при Мин. Ун. Дела треба слати све отиске (односно њихове фотографије ако их има) непознатих криваца, нађене на месту извршеног дела, те да они у колекцијама својих дактилоскопских картона евентуално изнађу њихове раније отиске, и на основу њиховог идентитета утврде ко су извршиоци дела.

За оријентисање у сличности отисака довољно је знати да се сви отисци прстију, према нацртима својих папиларних линија, деле у ове четири категорије: |

1. Отисци, чији нацрти имају облик лукова, наслаганих један над другим, и чије полукружне папиларне линије, са издубљеношћу на доле, полазе с једне стране Прста а губе се на другој. Поред овога, на овим ошисцима нема малог шроугла пресека линија, који се налази на свима осталим ошисцима.