Policija

-= 352 ==

2. Отисци са концентричним и кривим линијама, које иду с десна у лево и образују мали троугао на левој страни. 3 Отисци са конценшричним и кривим линијама, које иду с лева у десно, и образују мали троугао на десној страни, и.

4. Отисци са нацртима облика овалног, кружног или спиралног, са по једним троуглом са сваке стране.

Ако се пажљиво испитују отисци уочиће се лако на њима, било с леве или с десне, или са обе стране, мали углови: <“ > који се називају троуглима пресека линија, и чије се линије продужују у десно или лево у облику спирала, полукруга, елипсе ит. Д. Линије ове називају се главним. Оне образују једну мрежу, која боље него цео остали нацрт олакшава испитивање и класифицирање отисака.

Отисци из прве категорије без троугла су, па према томе и без ових главних линија. |

Пошто се, на изложени начин, одреди општи облик и главне линије отиска, прелази се на упоређење броја бразда. У овом циљу треба превући преко отиска, црвеним или прним мастилом, једну линију, која ће полазити од центра и свршавати се на ивицама троугла. После овога остаје још да се, помоћу лупе, изброје папиларне линије, које су пресечене овом повученом линијом. На неким отисцима налазе се два центра. У овом случају линија се повлачи од центра који је ближи троуглу.

Али оно што је за поређење отисака најважиије, то је испитивање њихових каракшеристичних точака — црша.

Приликом пажљивог посматрања отисака прстију уочава се лако место са кога почињу линије њихових нацрта (папиларне линије), или место на коме се раздвајају, или место на коме узимљу облик прстенова или, најзад, више или мање разнолике тачке између ових линија. Ово су т. 3. каракшеристичне црше опишска на основу којих се, у вези са осталим особеностима, може са позитивношћу закључити о идентитету или неидентитету отисака који се пореде.

За утврђивање идентитета двају отисака потребно Је: најзад, испитати и њихове случајне особености и аномалије, ако их има. Ово су специјални знаци, који могу веома много допринети пореклу и идентитету отиска.

Познато је из обичног живота, да свака рана на телу