Policija

— 398 —

оставља неизгладиме трагове (ожиљке), који се јављају као последица новог епидермичног слоја. Трагови ови познају се на отиску по јаснијој и бељој линији.

Што се тиче аномалија, оне се показују: или у срашћењу два прста или у сувишности једног прста (шести прст) или у деформисању појединих прстију и т. д.

Помоћу отисака прстију могућно је, али само приближно, одредити и доба старости, а понекад и професију лица које их је оставило. Отисци одраслих већи су по димензији од отисака деце. Тако исто и међупросшори између папиларних линија много су већи код првих но код других, и ако је општи облик нацрта увек један исти. Ови међупростори код отисака стараца спљоштени су, нејасни и изгледају као излизани, услед чега се и сами отисци једва распознају.

Одређивање професије помоћу отисака прстију ограничено је свега на неколико случајева. Шваље, кројачи и сви ови који упражњавају сличне занате притежавају на последњим фалангама леве руке (односно десне ако су леваци) каракте"ристичне трагове од убода игала, који се на отиску показују као мале тачке. Понекад су убоди игала толико многобројни и тако чести да потпуно уништавају папиларне линије. У овим случајевима отисак представља скуп белих и црних тачака.

А.

ПОЛИЦИЈСКА СЛУЖБА У САКСОНСКОЈ

Када смо полазили као делегати на полицијски конгрес и на полицијску изложбу у Берлину упозорио нас је начелник „Јавне Безбедности у Министарству Унутрашњих Дела г. Жика Лазић, да искористимо ову прилику како би смо упознали добро устројство полиције у Саксонској, а нарочито полицијски президијум у Дрездену, пошто постоји намера да се полицијска скужба у нашој држави преуреди по угледу на исто устројство.

По повратку из Берлина зауставили смо се у Дрездену и посетили председника Саксонске Покрајинске Криминалне Управе др. Палића, са којим смо се били упознали на поли--