Policija

.

— 357 —

Организација криминалне убраве.

Покрајинска криминална управа, (ландескриминаламт) у у Дрездену важи као центар целокупне криминалне службе у Саксонској, Као такав. овај центар сваког часа у посебним тешким случајевима брзо дејствује у сваком делу државе (Саксонске) и у те сврхе располаже се тако званом „летећом бригадом криминалних службеника“. Ова управа има задатак да се стара о томе, да се врши у целој држави једообразно криминална служба; она врши распоред органа у целој држави и одржава везу како са другим државама Немачке, тако и са иностранством. У тој управи води се централна евиденција свих врста за целу државу.

Ова покрајинска криминална управа дели се на следећа одељења: у

1. Президијално одељење, у чију надлежност спада надзор и извршење криминалне полицијске службе, затим евиденција, наименовање и распоред службеника у целој покрајини (држави).

2. Одељење за систематско сузбијање злочина у целој држави. Ово одељење подељено је на следеће одсеке;

а) Централа за дактилоскопију;

6) Централа за идентификацију личности;

в) Централа за нестале и за мртва лица;

г) Централа за скупљање разних рукописа и писама; (аутограф);

д) Централа за фотографисање и збирку фотографија;

5) Централа за преписку (коресподенција);

е) Централа за сузбијање трговине белим робљем;

ж) Централа за сузбијање фалфисиковања новчаница и кованог новца; | ;

з) Уредништво Полицијског листа

и) Централни криминални музеј.

Описати делокруг сваког овог одељења и одсека и описати њихово унутрашње уређење, није могућно у једном оваквом напису. Прво зато, што су за свако то одељење и за сваки одсек издате од стране полицијске управе посебне штампане инструкције, које су врло опширне. А друго зато, што унутрашње устројство појединих одељења и одсека може интересовати само стручњаке упућене у одговарајуће послове.

„Полиција“ У