Policija

— 3683 —

августа 1926. године, које је овлашћење Управа Државних Монопола дала, да Дирекција суди, неумесно је, јер Монополски Суд није ниједним законским прописом овлашћен, да своју надлежност преноси на другог, односно да је мења.

Са свега изложеног према овом другом гледишту, које је заступљено у |. Одељењу Државног Савета, Монополски Суд једино је надлежан за суђење по монополским кривицама у првом степену без обзира на коме је делу државне области Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

И Општа Седница Државног Савета одржата на дан 12. марта 1927. године под бр' 9413 донела је по овом спорном питању одлуку која гласи:

„За све монополске кривице једино је надлежан Монополски. Суд, који те на основу закона о монополу дувана организован При Управи Државних Монопола“.

Одлука Опште Седнице од 12. марта 1927. год. Бр. 9413.

Гојко Доганчић, _ главни секретар Држав. Савета.

ПОВОДОМ ЧЛАНКА: „ПОТРЕБНЕ РЕФОРМЕ У ЖАНДАРМЕРИЈИ“.“)

Под горњим насловом у „Полицији“ за фебруар и март ове године изнео је своје мишљење жандармериски пуковник Г. Јован А. Костић о томе: шта би требало изменити и допунити у садањем Закону о Жандармерији и Уредби о формацији жандармерије.

Сматрамо да сваки онај коме лежи на срцу добро жандармерије, њена организација и усавршавање, како. би што боље одговорила своме задатку, треба да каже своје мишљење: да ли би било добро и корисно оно што предлаже пуковник Г. Костић,

Пуковник Г. Костић, одмах у почетку својих излагања

#) И ако се у свему не слажемо са мишљењем писца овог чланка једног одличног жандармеријског официра — ипак смо сматрали за дужност да га публикујемо с обзиром на важност и актуелност третираног питања.

Ур.