Policija

55 ВРТ

тету а служили су као привремени учитељи у најзабаченијим селима или каојофицири у трупи, и нису никада присуствовали предавањима. Зашто онда трошити толики новац и време за стварање официра — правника у жандармерији када они могу и сами научити онолико колико им је потребно.

И у жандармерији, кад и у војсци, треба на првоме месту официр а не правник. Од доброг — правог официра лакоће се начинити правник — колико је то потребно за жандармерију. Онако исто као што одличан официр не би много. користио у суду, тако исто и одличан правник не би задовољио потребе које се траже од жандармеријског официра. Жандармерија је, пре свега, физичка сила, коју државна управа треба да има на расположењу за одржање правног поретка у нормалним приликама. Онако исто као што један жандарм треба на првом месту да је добар војник, тако исто жандармериски официр треба на првоме месту да има јаке војничке особине. Жандармерију као физичку силу треба да красе све врлине једне трупе високог војничког духа и морала, а то су у стању створити само прави официри а не правници. Многе недаће у жандармерији нису потицале због оскудице правних знања, већ због оскудице правих официра.

Када је, пред доношење садашњег закона о жандармерији, било говора и предлога о томе да се жандармерија одвоји од војске и стави под управне органе, један од најистакнутијих представника управне струке рекао је својим колегама: „ако ви одвојите жандармерију од војске и ставите је под грађанске — управне органе — ондаћете имати оружану пандурију“. Ништа тачније од ових речи. Без чврсте дисциплине, коју је у стању да одржи само прави официр, жандарм би био наоружан пандур. Зато би требало официрски кадар у жандармерији попуњавати официрима из војске, који су прослужили у трупи 4—6 година, а никако тражити одвајање администрације и судства од војске, претворити униформу у неко полу-грађанско одело, што све личи на одвајање од војске, а то би било на штету војничког духа и морала.

без чега нема ни жандарма ни жандармерије. , " Х.