Policija

— 368 —

ЛИОНСКА ТЕХНИЧКА ПОЛИЦИЈА.

— Свршетак —

АНАЛИЗА БЛАТА И ПРАШИНЕ.

У полицијским романима, а нарочито у одличним делима Конан-Дојла истиче се испитивање терена и прашине. Тај део полицијске технике је данас у домени стварности.

Четкајући одело једног човека и скидајући прашину, може се често открити његово занимање, рећи чак одакле он долази. Лако је схватити да је рукав једног бравара пун врло финог праха од гвожђа, а рукав једног столара праха од дрвета, блуза једног апотекара садржи остатке од лекова и лековитих биљака, а капа једног хлебара чак и кад је добро ишчеткана, садржи још брашна.

Једног дана, једна воденица би покрадена. Сумња је пала на једног суседа. Овај је међутим тврдио да одавно није долазио у воденицу. Али на пенџету његове ципеле, између два слоја исушеног блата, које је покупио при одласку и повратку, пронашли су врло танак ред брашна помешаног са мекињама. Тако је овај човек био ухваћен у очевидној лажи.

Други пут један лопов је сакрио покраден новац у један

"поток. На пенџету његових ципела између два слоја блата пронашли су врло танак ред финог песка из потоковог корита.

Најкарактеристичнији случај ове врсте, који наводи Др. Локар, је следећи: Једно убиство је извршено у пољу. Опту-. жена је једна скитница. Она је порицала а није било доказа. Али, помоћу микроскопа нашло се на једном рукаву осумњиченог једно врло мало зрно са крилцима врло ретке врсте. Близу леша убијеног нађено је много такве биљке, чији је извесан део морао бити истргнут у току борбе и остати на оделу убице. Тако је убица био ухваћен.

Микрофотографија даје могућности да се прави разлика између правих и лажних банкнота и аутентичних списа. Њена улога је још да идентификује апарате који су служили фалсификату. ВЕШТАЧЕЊЕ РУКОПИСА,

Вештаци рукописа често су били подсмех људи. Њихове грешке, које су се на далеко чуле, убиле су им кредит у очима судија и јавног мнења.