Policija

— 369 —

И заиста до овог века вештачење рукописа било је на милост емпиризма. Упоређивао би се облик слова, распоред. слова и доносило би се мишљење на срећу. Данас у лабараторијуму техничке полиције у Лиону истражује се творац фалсификата или анонимног писма графометријом, генијалним проналаском Др. Локара, која потпуно мења стара схватања о вештачењу рукописа.

Графометрија се састоји у томе, да се представе у цифрама и у кривој линији рукописи који се испитују. Како је рукопис један рефлекс, он је увек истоветан за сваку личност, чак кад дата личност покушава да промени свој рукопис. Ове трајне елементе који се представљају у виду кривих линија треба ставита једне изнад других, Тако се може видети математичка идентичност али не сличност упоређених рукописа. Персифер Фразер је први увео у вештачење појав величине, осматрајући угао који ствара оса слова са линијом из базе и однос између висине и ширине слова. Али Др. Локар је изучавао друге истоветне елементе: величине, правце, облике слова, број дизања пера, интервале међу речима, међу линијама и т. д. |

Тако је он дошао до изванредних резултата.

1927. год. анонимна писма падала су као киша у вароши ТиПе, објављујући скандалозна дела највећим делом тачна. Нека врста терора владала је у целој вароши. Секретар окружног административног суда је полудео од тога и умро. Један чиновник при катастру такође је полудео и био затворен у лудницу.

Анонимна писма и објаве били су писани словима врсте штампарских великих слова. Због тога су биле знатно повећане тешкоће истраге. Међутим сумња истражног судије пала је на Анжелу Лавал, бившег чиновника при начелству.

Д-р Локар био је позват у Тил. Он је издиктирао Анжели Лавал извесне ствари, у тој форми слова, ради упоређења тог писања са анонимним. Цело јутро она је исписивала потпуно различита слова од слова писама која су садржавала клевете. Али она се нашла пред једним упорним противником, тако да изнемогла на крају исписане шесте странице, њена воља