Policija

— 370 —

је ослабила и њено писање скренуло је мало ка типу ановимног писања.

Реферат От Локара оптужио ју је изрично.

Пошто је била оптужена Анжела Лавал се упутила са својом мајком у околину Тила и тамо су обе скочиле у једну бару, под околностима које су остале тајанствене. Госпођа Лавал, која је имала везане руке својом бројаницом, удавила се; Анжела, која је скочила у воду тек у тренутку кад су се појавиле неке дрвосече, била је спашена без тешкоћа. Она је била осуђена на два месеца затвора, а потом, затворена у лудницу.

Уважени експерт имао је још да истражује писца анонимних објава и писама, којих је била жртва једна поштена лионска породица. Кривац, одбијени вереник, био је млади адвокат Жан Тевене. |

На једној објави нађени су отисци. Тевене, на кога је пала сумња, позват да да своје отиске, успротивио се и огорчено протествовао. Њега је подржавао председник корпорације адвоката, који је се гнушао пред средствима, којима «се полиција хтела послужити према једном адвокату, као према једном злочинцу. Али Тавене, верујући да га не могу познати по писању, пристане на диктат. Графометричка анализа доказала је његову кривицу и он би осуђен на два месеца затвора, ма да је увек цинички порицао.

Госпођа Бернен де Равизи, врло позната доцније, по својој афери о везама са непријатељима за време рата, позвала се по смрти свога мужа на један тестамент олограф, који је имала у својим рукама, и по коме је она добила у наслеђе милионе свог покојног мужа. Породица њеног мужа изјави на то, да је овај тестамент фалсификат удовичиног брата капетана Де Ревизи. Како је капетан био умро оптужба је била лака.

Седам вештака, чије је мишљење тражено једно за другим потврдили су оптужбу. Али бранилац госпође Бернен Де Равизи, господин Пол Бонкур — садањи француски делегат у Друштву Народа — апеловао је на Д-р Локара. Помоћу графометрије, директор полицијског лабораторијума у Лиону демантовао је изрично своје колеге и установио да је у питању прави тестаменат.