Policija

— 8373 —

ПРОПАГАНДА ЗА ЛАБОРАТОРИЈУМЕ.

Ради борбе противу прогреса злочинаца очевидно је потребно увећати број полицијских лабораторијума, усавршити и попунити оруђа и средства лабораторијума који већ постоје, заменити сваки пут кад је то могуће доказом ознака оно што је Бакон називао „отров сведочења“.

За земљу као што је Југославија изгледа да би било довољно четири лабораторијума, ради употребе научних метода у кривичним истраживањима по целој територији.

Као пример добро организованог лабораторијума наводимо лабораторијум Д-р Локара. Он употребљава поред директора, једног секретара, једног хемичара, једног фотографа и четири агента. Њихов локал се састоји из једне канцеларије директора, затим секретара, сале за мерења се гардеробом за ухапшене, сале за класификацију фишеа, атељеа за фотографисање са двема мрачним коморама, сале за микрофотографију, сале за архиву, хемиског лабораторијума и полициског музеја.

Др. Локар сматра да полицијски лабораторијуми морају бити стварани од стране државе, али да директор не треба да буде државни чиновник. Тај систем је дао до данас најбоље резултате.») |

"Јован Ил. Савић чин. Мин. Ун. Послова

%) У пркос наших напора, ми се плашимо да нисмо дали у овом кратком чланку довољно потпуну идеју о вредности и интересу дела Др. Локара. Све што још можемо да учинимо у овој прилици у том погледу, јесте да препоручимо полицајцима, судијама и адвокатима лектиру његових дела која се могу добити у књижари Насћене у Београду Међу њима најбоља су:

Ке Х-У Це 5тесје теФфсо јифсапе 1902; Ка тон де Јидав |5саноје 1904; Те5 Таоцасез сћег 1е5 Међгеих — 1909: Г/ехретнзе еп естите — 1912. Ка ронсе се рш'еПе ез! се аштеПе деуга; ке — 1919; Гез те фћоде5 зејепи ачез Фап5 Гепдџеје јифстате 1919; Т'енаивје сипепе еј 1ев тећодсв зе Ишацез — 1920; Мапе! де (есћтаџе ронсете 1923: Робсјег5 де готапз ег ронстег5 "Фе Табогагојте 1924; Га рогозсорје, тећоде попуеЏе 4' ;аеписаноп дез смпипејб — 1924; Ге сите еј 1е5 сппшпеј5 — 1925.

„ПОЛИЦИЈА“

4~